Foto's geplaatst..
Door: jante
Blijf op de hoogte en volg Jante
17 November 2007 | Ghana, Kumasi
Ik heb een aantal erg leuke foto's geplaatst. het duurde even want internet is niet echt super snel. Maar het is gelukt. Heel erg bedankt voor jullie leuke berichtjes! Erg leuk om te weten dat jullie aan me denken en me volgen!!
Gisteravond heerlijk spagetti gegeten, super lekker. Vandaag was de lunch iets minder.. rijstballen met pindakaassoep en kip erin. Dit schijnt echt Ghanees te zijn. Pindakaas is hier in hele grote bakken te koop op de markt. Gaan ze met hun hand in een zakje en scheppen dan en zakje voor je vol.. Grappig he..Opzich best te hachelen die ballen met soep... maar het zal niet mijn favoriete Ghanese eten worden.. Beetje klef..
Het ontbijt is hier op de compound erg lekker. Brood met een gebakken ei, pindakaas, jam, chocopasta.. keus genoeg.
Vanmorgen weer optijd opgestaan. Om 8 uur gingen we naar de markt in Kumasi centrum. Dit is de grootste markt van heel west-afrika. Met de tro-tro, dit is een klein busje, heen gegaan. Dit kost ongeveer 15 eurocent.. Het vervoer is hier echt super goedkoop. De markt was idd echt super groot.. we hadden gelukkig en 'gids' bij ons, Kwabena, een vriend van de familie. Deze meneer liep voorop en Marlieke achteraan zodat we niet zouden verdwalen. Het zijn hele smalle paadjes met aan beide kanten kraampjes. Erg wordt echt van alles verkocht. Er is een gedeelte waar alleen maar schoenen en slippers gemaakt worden. Het zijn net kleine fabriekjes, echt leuk om te zien. Een paar paadjes verder wordt opeens vis en vlees, kruiden, zeep, speelgoed, snoep, kleding en noem maar op verkocht. J kunt hier echt een dag rondlopen.. en dan ook goed verdwalen. Natuurlijk kom je er altijd weer uit want iedereen is super vriendelijk en wijst je graag de weg.
We hebben gister een basislesje Twi gehad. Dit is de taal die hier in de omgeving gesproken wordt. We hebben van Marlieke wat basis dingetjes geleerd. n een boekje gekregen waar alles in staat. Ik kan dus nu vragen hoe het met iemand gaat, zeggen hoe het met mij gaat. HOe ik heet etc.. Goedemorgen zeggen.. en weet hoe ik hier op moet reageren als iemand het tegen mij zegt. Ht is echt een super moeilijke taal. Het wordt echt totaal anders uitgesproken dan dat je het schrijft. Op de markt was het wel super leuk dat ik in het Twi kon zeggen hoe het met mij gaat. Want iedereen vraagt: Wo ho te sein? Hoe gaat het met je.. Dan zeg je de. Me ho ye.. of Eye. Dit betekend dat het goed gaat. Ze reageren dan echt super verbaasd als je in hun taal antwoord geeft. Ook wordt het woord Obruni=blanke veel gebruikt. Maar nog niet op een vervelende manier. Iedereen is super vriendelijk.
Vanmorgen toen ik echt net wakker was kwamen Precious, Kotjo, Amma en Akosi.. binnen geslopen. Geen idee hoe ik die namen schrijf haha.. Heb toen even een leuk kinderliedje uit mijn boxjes laten komen en ze begonnen direct heerlijk ritmisch te bewegen! Echt zooo schattig. Dat zie je ook wel op de foto's. Wat een schatjes het zijn. Wel super ondeugend. Maar opzich luisteren ze best goed naar me. Ik kan nu ook in het Twi zeggen dat ze bijvoorbeeld moeten stoppen. Of mijn kamer uit moeten gaan.. haha.. Goed he!
Kotjo zit nu naast me. Hij is 4 jaar. Super schattig. Met van die lieve oogjes.
Vandaag best een relaxte middag, er zijn nu ook een aantal andere vrijwilligers hier op de compound. Dus wel gezellie.
Ik ga er weer een einde aan breien... Vanavond volgens mij niet echt plannen.. beetje chillen met de rest van de vrijwilligers. Morgen gaan we fufu pounden, wat dit is vertel ik later. Ook gaan we morgenochtend naar een kerkdienst. Die hier ongeveer 4 uur duurd.. Ben benieuwd.
Oja mijn telefoonnummer hier is: 0233 24 9365492 Dus als jullie mijn stem even willn horen dan kan dat!!
Bye bye..
17 November 2007 - 16:32
Wendy:
Ha, ik ben de eerste!!
Wat goed om te horen dat je het zo naar je zin hebt! Ja, die kiddies zijn echt super lief. Doe ze maar de groetjes, en geef ze een knuffel. Ik mis de kids nog het meest. En Abigail, wil je die ook de groetjes doen? Ze is zo lief.
Onwijs bedankt dat je de kadootjes voor me mee wilde nemen. Heb al van Yao een bedank mailtje gehad. Je doet't goed daar zeker, met al die kadootjes?
Heel veel plezier, en ik ga je volgen via de weblog!
liefs
Wendy -
17 November 2007 - 16:37
Wilma:
hee,obruni
jante je bent daar een echte bijzondere
obruni haha,heb je foto,s bekeken heel
leuk.verders nog veel plezier!!!
liefs wilmaXxx -
17 November 2007 - 17:17
Hey Jante!:
Wat bijzonder en leuk om je verhalen te lezen. En heel speciaal wat je allemaal gaat doen (en al doet!). Veel succes en ook plezier natuurlijk!
Liefs van Rosalie
PS ben weer in NL, met Daniel. We wonen nu in Groningen, superleuk! -
17 November 2007 - 18:20
Michel Petersen:
Heee Jant,
Toppie dat je het meteen lekker naar je zin hebt.
Heb je eerste verhalen aandachtig gelezen super he weeeer zo'n andere cultuur.
Ik zal je via je berichtjes blijven volgen en we mailen laterrrrrrrrr..
groetjes
Mi,Bi,De en Ray -
17 November 2007 - 20:03
Jeffrey:
Heeii Heeii Jantuh
Lachen man... Pindakaas :O hmmmmmmm
Ik zag laatst Chris Zegers bij RTL Travel ook op de markt in Kumasi.... Zag er chaotisch uit hehe maar inderdaad huge... Leuke belevenis.
Ben benieuwd wat dat Fufu Pounden is... klinkt beetje agressief, dat "pounden" (slaan):P
Is het niet toevallig gigantische frikandellen meppen, zodat ze de juiste vorm krijgen :P ? Ik wacht het af...
Groetjes aan de coole kidz ;)
Ik gaat ff de foto's bekieken...
Doei X
JeffrEyE ;)
18 November 2007 - 09:39
Regien:
wat zal je genieten van al die stralende bekkies! Volgens mij straal je zelf ook van oor tot oor.... heerlijk om te lezen!
18 November 2007 - 14:32
Fleur:
haha je geeft licht, Obruni! Ontzettend leuk om je berichten alweer te lezen, en de foto's te bekijken, zet er snel meer op, we zijn benieuwd!!
Groetjes!! -
18 November 2007 - 14:50
Esther:
Hoi Jante,
Klinkt leuk allemaal. Wat een ander land weer... Ik vind het echt superstoer van je dat je dit allemaal 'gewoon' doet. Super. Ga zo door and enjoy!
Liefs Esther -
18 November 2007 - 19:19
Edith:
Hey Jante! Wo ho te sein? Leuk man, weer een andere taal en cultuur, wat een avonturen toch allemaal! Heb je nog es iets om op terug te kijken later, haha. Nee écht gaaf joh voor jou maar ook voor hen daar! Heb je al veel kadootjes en kleding kunnen uitdelen? Ben errug nieuwsgierig naar alle foto's en belevenissen. Maak er wat moois van daar met dat schooltje! En leer ze vast wat Nederlands, hihi.
ENJOY!
Liefs, Edith -
18 November 2007 - 23:27
Anne :
Hee jante,
Toffe foto's kijk alweer uit naar je volgende verhaal......
Kusss -
19 November 2007 - 09:48
Yvie:
Lieffie!
Heb je berichten gelezen en je foto's bekeken; ziet er allemaal super uit. Volgens mij ga jij hele mooie dingen beleven daar de komende maanden...
Thinking of you & blij met je telefoonnummer, dus binnenkort zal ik wel aan je oor hangen, haha!
Dikke Kus van mij -
19 November 2007 - 11:51
Chant:
Hey Jant,
fijn te lezen dat je goed bent aangekomen en dat je het zo naar je zin hebt!! Dat is ook goed te zien op de foto's, je straalt helemaal. Geef al die schatjes daar een dikke knuffel en verheug me nu alweer op je volgende verhaal!! KUS Chant -
19 November 2007 - 13:54
KLaas En Evelyne:
He,oblanki,
Gelezen dat je het prima naar je zin hebt.Veel plezier daar en laat die pindakaas maar zitten.
groooeeeejes, -
19 November 2007 - 19:17
Joop En Gerdien:
Hoi Jante,
Door jou is deze wereld ook weer een stapje dichter bij ons gekomen. Wij genieten van wat jij daar allemaal doet!
Fantastisch, dank je voor de verhalen en de foto's.
Knuf voor jou en de kindjes. -
19 November 2007 - 20:38
Turtle Girl:
Hey Jant,
Ziet er erg leuk uit en volgens mij heb je het wel naar je zin! Geniet!
RachelX -
21 November 2007 - 15:13
Sevil:
Hey Jante,
Wat maak jij allemaal mee zeg!!
Geweldig!! Jaha...ik las je verhaal omdat wij hier op Camping Tempelhof ook een mailtje van jou krijgen en ik was stiekem erg nieuwschierig.... ;-))
Veel plezier meissie! Super lief wat je doet! Tot de volgende x dan maar weer..
Liefs van uit het koude dorpje Costa Callanda..x