Mijn eerste dagen in Ghana..
Door: jante
Blijf op de hoogte en volg Jante
16 November 2007 | Ghana, Kumasi
Dinsdagavond na een reis van 7 uurtjes in het vliegtuig veilig aangekomen op de airport van Accra. Hier stonden Yao en Marlieke van GoodWorkGhana mij al op te wachten. Marlieke was tussen al die Ghanesen makkelijk te vinden... de enige blanke...
We werden door een aantal mannen die mijn kar persee wilden duwen begeleid naar de auto.. ookal zeiden we 10 keer dat we het zelf wel konden. Uiteindelijk wilden ze er natuurlijk wat "sika" geld voor hebben, maar dat kregen ze niet... "kafra" sorry.
Accra is een ontzettende drukke stad, veel auto, verkeer en chaos, stonden dan ook lang in de file opweg naar Kokrobite, waar het resort Big Milly's Backyard was. Na ongeveer anderhalf uur kwamn we hier aan. Het eerste huwelijksaanzoek heb ik al gehad van een jongen die naast ons stond in de file.. haha.. Denk dat ik ze ga tellen.. Goed voor mijn zelf vertrouwen.....
Eenmaal in het resort hadden we allemaal best wel trek in iets te eten maar de kok was net naar huis.. bleek geen probleem want hij kwam speciaal voor ons, Yao, Marlieke, Thirza en mij terug naar het resort om voor ons te koken! `soort patatjes, hete kip en salade! Heerlijk!
Daarna nog even met Thirza (andere vrijwilligster die de dag ervoor aan was gekomen) wat gepraat bij de bar.
De volgende ochtend een heerlijk ontbijtje, cinnamon toast, vers fruit en orange juice. Nog even de rastafaries en andere locals op het strand gefilmd. Erg leuke beelden! haha.. ze vonden de camera wel interessant.
Om 10 uur gaan rijden naar Kumasi. Een lange rit van ongeveer 6 uurtjes. Maar niet verveeld want er is genoeg te zien.
Een ding is zeker: Africa, Ghana, leeft! Ongelovelijk al die drukte en mensen op straat. Overal kraampjes, eettentjes, karretjes, of gewoon mensen met hele manden op hun hoofd die tussen de auto's doorlopen hun handelswaar te verkopen. eten, drinken, snoep, fruit, opladers voor je telefoon, beltegoedkaarten, tandenborstel, tandpasta.. en zo kan ik nog wel even door gaan. Langs de weg ook ongelovelijk, koelkasten, bankstellen, tv's, hekwerken, potten en pannen en nog heeel veeel meer. Alles staat aan de kant van de weg.
Eenmaal een stukje de stad uit wordt het groen en wat rustiger n zie je hutjes langs de weg waar mensen wonen, totdat je weer in een dorpje/stadje komt en dan is het weer ontzettend druk n kijk je echt je ogen uit. Niet alleen ik, ook d mensen hier, want ze vindn zo'n blanke wel interessant. Veel mensen zwaaien naar je en veel kindjes staren je aan.
Tijdens de introductieweek verblijf ik op de compound bij de familie van Yao en Marlieke. Een binnenplaats met daarom heen huisjes. Er zijn en aantal erg schattige kinderen. Ik kon het dan ook niet laten om en paar ballonnen tevoorschijn te halen. Ze vinden me nu erg lief... hahaa.. Zo makkelijk gaat dat.. Iedere dag als ze van school komen vragen z me nu om ballonnen.. haha...
We zijn naar het paleis van de Ashanti koning geweest, waar hij vroeger woonde en veel gehoort over de Ashanti cultuur.
Vandaag zijn we naar het army museum geweest dus weer veel informatie over de geschiedenis van Ghana gehad. Tegelijk met ons was er een grote groep kinderen, 75! We hebben samen met een deel van hen de rondleiding gedaan. Ze vonden ons erg leuk, vooral interessant, je ziet natuurlijk niet iedere dag een blanke. Z wilden dan ook dat we met hen op d foto gingen. Een aantal erg grappige foto's gemaakt. Helaas kan ik ze er nu niet opzetten internt is niet zo snel.
Ook zijn we de stad in geweest om geld te wisselen en een heeeel klein beetje wegwijs te worden in het centrum. Ben benieuwd of ik er ga verdwalen.. Ook het openbaar vervoer is erg grappig... ben benieuwd.
Vanmiddag een dutje gedaan ik was namelijk al erg vroeg wakker. Iedereen staat hier om 5 uur op, ik vandaag om 6, kon niet meer slapen van alle geluiden. Ze beginnen methet vegen van de binnenplaats, het wassen van de kinderen en wassen van kleding.. Daarna wordt er volgens mij vrij snel begonnen aan het bereidn van het eten voor die dag. Dat is echt en dag klus... We eten bij Yao n Marlieke in huis. En het eten wordt gemaakt door de moeder van Yao. Ze heet Adwoa. Een erg lieve vrouw. Vanmiddag had ze voor de lunch PANNENKOEKEN voor ons gemaakt!!! Super lekker!!!
Oja gister met Thirza even de buurt in gelopen en ballonnen uit gedeelt. Dus ook in d buurt hebben we nu vrienden.. haha..
Ik ga er nu maar eens mee stoppen.. wordt wel heeel erg lang. Volgende keer zal vast minder lang zijn. Nu natuurlijk veel nieuwe impressies. Straks eten,, ben benieuwd wat.. n morgen naar de grootste markt van west afrika!!!
Zal de volgende keer foto's plaatsen en het verhaal iets korter proberen te houden...
Dikke kus vanuit het heerlijk warme Ghana!
16 November 2007 - 18:58
Lotte:
jante ik ben jaloers (in de goede zin van het woord) en trots op je!! te gek dat je nu dit avontuur weer aangaat.
dikke kus vanaf aruba marv en lotxx -
16 November 2007 - 19:16
Je Verre Buuf:
Hee lieve Jant,
Blij dat je goed bent aangekomen. Jammer dat we elkaar niet meer konden zien. En heb je je vriendenboekje al gelezen? hi hi....
Kijk uit naar je volgende verhaal. Have fun...liefs van mij voor jou en de kinderen -
16 November 2007 - 19:32
Kimberley Nijstad:
Super om te horen die verhalen uit het verre Afrika!
Enneh don't worry hoor, lange verhalen zijn leuk ;) -
16 November 2007 - 19:35
Lisa :
He Jant!
Leuk je eerste verhaal te horen , had mama natuurlijk al gesproken en al gehoord dat je al veel gedaan hebt!
Mail je me nog even je Ghanese nummer?
Veel plezier he!!
Dikke kus -
16 November 2007 - 19:44
Anita En Bram,rokko:
Hallo Jante
fijn dat je goed bent aangekomen heel veel plezier en geniet van de kinderen daar.Hou je taai we blijven je volgen .
\dikke kus van ons allen -
16 November 2007 - 20:26
Bert:
Heeeeeeel veeeeeel plezieeer! -
16 November 2007 - 20:39
Jeffrey:
Haa die Jant :D
Zie dat je weer lekker bezig bent! Tof!
Ik kijk uit naar je volgende 'report'...
Veel plezier!
De bitterballen!
16 November 2007 - 21:07
Ada:
Te gek wat je doet,fijn dat je goed bent aangekomen en hoop dat het word wat je ervan verwacht, aan je inzet zal het in iedergeval niet liggen.Ik zal je verslag volgen,en ervan genieten. Wens je heel veel succes en plezier. -
16 November 2007 - 21:16
Patricia:
Hey Jante, je hebt echt een hart van goud he. Ik lees het allemaal zo en wat er in je hoofd zit zog je ook voor dat het gebeurd. Petje af. ik zal mijn best doen om je dagboek te blijven volgen. Heel veel liefs van John, Jonathan en een dikke knuffel van mij, xxxxxxxxxx
16 November 2007 - 21:29
Karin:
hey lieve stoere nieuwsgierige lachende opmerkzame reiziger! blij dat je zo snel weer een mooi lang jante-verslag schrijft, kunnen we weer trots met/van je (mee)genieten. kus -
16 November 2007 - 23:47
Geja:
Het verhaal hoeft beslist niet korter hoor, vind het heerlijk om te lezen. Fijn dat je eerste indruk goed is, had eigenlijk niet anders verwacht. Geniet lekker en we gaan jke zien in januari groetjes Geja M -
17 November 2007 - 00:34
Anne :
Jante,
Die impressie blijven komen. Je weet straks niet hoe je het moet vertellen allemaal. Maar het klinkt allemaal erg leuk... Spannend gewoon. Ik weet zeker dat je een toptijd tegemoet gaat.
Succes aankomende dagen! Mijn ticket is geboekt! hihi
Kussszzz -
17 November 2007 - 10:07
Sylvia En Marcel:
Net aan gekomen en nu al super verhaal, heerlijk wij genieten hier en jij daar, heel veel plezier.lieve gr van ons
17 November 2007 - 10:59
Kim Bleeker:
He Jante ...
Wat een leuk verhaal om te lezen en wat maak je een hoop mee zo wereldreizigster !
Groetjes Kim Geniet -
17 November 2007 - 12:41
Sarah:
Hey jant,
Nu zit ze weer in Afrika.... super leuk om je verhalen te horen!!
Heel veel succes en plezier.
XXX Sarah -
17 November 2007 - 13:46
Krista:
He Jante..
Nou het klinkt al heel leuk je eerste dagen, vind het echt super dat je dit doet!
Heel veel plezier en succes!
Liefs Krista -
17 November 2007 - 13:49
Krista:
He Jante..
Nou je eerste dagen klinken al heel leuk, ik vind het echt super dat je dit doet!
Heel veel plezier en succes!
Liefs Krista -
17 November 2007 - 17:31
Elton :
hallo dushi con ta bai...bon!!! ,ik ben trots op je ,ga zo door dushiiii
dikke kus van uit ARUBA
18 November 2007 - 10:00
Henk En Kina:
hoi jante
fijn om te lezen dat je goed bent aangekomen de eerste indruk zegt altijd veel dus dat zit wel goed heb je al een bal boekje komt vast van pas ha ha ha
de ballonnen slaan ook aan linda krijgt een nieuw mail adres zodra ze die heeft zal ik hem sturen
veel liefs en tot het volgende verhaal -
18 November 2007 - 10:01
Anita Meppelink:
hoi jante, wat ontzettend leuk je verslag te lezen. het begint al weer helemaal te kriebelen bij me. ben benieuwd hoe je het eten over enige weken bevalt; "you want your eggs baken and not turned around? or you want them fried?" kortom je komt er gauw achter wat je allemaal met een ei kan doen, hahaha. laat me weten of we nog pindakaas, smeerworst of ander broodbeleg voor je mee moeten nemen.
veel plezier, dikke kus van mij
19 November 2007 - 11:24
Helga En Hans:
Erg leuk om mee te beleven! Ook die foto's! Veel plezier verder.