Schooltje in Kokobeng - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Jante Graaf - WaarBenJij.nu Schooltje in Kokobeng - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Jante Graaf - WaarBenJij.nu

Schooltje in Kokobeng

Door: jante

Blijf op de hoogte en volg Jante

13 December 2007 | Ghana, Kumasi

Hoi lieve allemaal,

Bedankt voor jullie lieve berichtjes en telefoontjes. Het gaat goed met me hoor. Gebeurd is gebeurd.

Vandaag was het plan om naar Kokobeng te gaan maar dit is verschoven naar morgen. Eerst heb ik djembee-drumles in het Cultural Centre. En daarna ga ik met Yao naar Kokobeng.
Kwabena en Yao zijn druk met de bouw en het kopen van materialen voor de bouw.
Het schooltje bestaat uit twee klaslokalen in iedere klas krijgen zo'n 30 kinderen les. Dan in het midden 2 ruimtes waarvan er 1 als soort bibliotheek gaat dienen en de andere voor opslag van speelgoed en misschien een klein keukentje dat is nog niet helemaal zeker. Maar dat zien we als laatste. Prioriteit zijn de lokalen en bib. Achter komt een soort veranda met een heel weids uitzicht. Super mooi!
De fundering is af en de eerste muren worden gemaakt. Ben super benieuwd!
Het ene klaslokaal daar hebben we al tafels en stoelen voor en de andere worden gemaakt. We gaan het zo inrichten dat de kinderen in groepjes les kunnen krijgen dit werkt beter als zoals ze het nu doen, allemaal naast elkaar en het is niet echt mogelijk om te schuiven.
Uit ervaringen van andere vrijwilligers die les geven weten we dat het lesgeven in kleine groepjes goed werkt.
Er worden dus kasten (ongeveer 10)gemaakt. Voor het opbergen van alle boeken etc. En tafels en stoelen, zo'n 40 stoelen en aantal tafels.

Verder hebben we wat ideeen voor de speeltuin. Daar gaan we het morgen ook over hebben en dan ga ik samen met Kwabena wat dingen laten maken. Hij helpt mij met het regelen van wat dingen. Verder regelen Yao en Kwabena de gang van zaken m.b.t. de bouw etc.
Iedere week wordt er een rapport gemaakt met daarin de uitgaven aan materialen, eten voor de bouwvakkers, en wat andere zaken. Dit is dus allemaal heel goed geregeld. Zo weten we allemaal precies waar we aan toe zijn. Waarschijnlijk komt de bouw en inrichting op zo'n 5000 euro. Dan nog de kosten voor de speeltuin. Dit is natuurlijk mogelijk dankzij jullie!! Echt geweldig dat het er ook echt gaat komen.
De bibliotheek zal ook direct ingericht worden met boeken. Want een aantal vrijwilligers die al geweest zijn hebben nog project geld wat ze hier graag aan wilden besteden. Dus zodra het klaar is kunnen we boeken gaan kopen.Dan is de hele school compleet.

Even over de kids in het weeshuis. Het schoppen van de jongen die niets kan is gelukkig niet meer voorgekomen. Daar ben ik blij om. De vrouwen doen hun best en het is soms niet eenvoudig met zoveel kids die om aandacht vragen. Geen reden om ze niet goed te behandelen natuurlijk. Gelukkig merk ik dat ze echt hun best doen.
Vandaag het springtouw meegenomen en met de vrouwen staan springtouwen in de tuin.. lache. Ook spelletjes memmorie gedaan en gevoetbalt met Francis. Vandaag wel wat vroeger weg gegaan voelde me niet zo lekker, maar ben nu weer topfit. Na een middagje slapen. Net gegeten. Dus het gaat weer goed.

Maandag komen de andere twee vrijwilligers bij ons in huis dus ben benieuwd. Morgen ontmoet ik ze, bij de djembee les.

Nogmaals heel erg bedankt voor jullie telefoontjes en berichtjes het doet me goed dat jullie aan me denken. Maak jullie niet te veel zorgen want het gaat hier oke. Ik ben druk met vanalles en vermaak me dus nog prima.

Iedereen die een donatie heeft gedaan nogmaals heel erg bedankt namens mij en iedereen hier! Vind het ook echt super dat de bouw zo snel gaat. Geeft een goed gevoel.

In januari ga ik een aantal dagen helpen in Kokobeng met schilderen van kasten en dergelijke. Dus ben benieuwd. Dat wordt wel even back to iets meer basic.. als dat ik gewent ben bij de priesters. Dan weer een ervaring rijker..

Oja even om misverstanden uit de wereld te helpen. De kerkdiensten zijn hier erg mooi en ook de kerkliederen klinken als muziek uit de disco.. En worden hier op straat gedraaid alsof het Beyonce is.. Binnekort wat cdjes scoren. De diensten in de ochtend zijn nu heel rustig, ik slaap er zelfs doorheen. Father Tony zijn stem werkt rustgevend.. haha.

Tot snel, denk aan jullie,

Dikke kus

• 13 December 2007 - 20:06

Richard En Anita:

Je maakt nog is wat mee! Ik begreep van pa en ma dat de foto's op je SD kaart gespaart zijn gebleven van het boevenvolk, dus zijn we nog steeds benieuwd naar de foto's.
    Hou vol en succes.
    Vanuit koud Groote Keeten!

• 13 December 2007 - 20:11

Amanda:

lieve jante,

fijn om te lezen dat het na die nare gebeurtenis goed met je gaat, en dat alles verloopt zoals je gehoopt had.

Het is leuk en spannend om je verhalen te lezen wat je allemaal meemaakt ik hoop dat je daar nog een hele leuke tijd heb. (met leukere ervaringen)

groetjes, amanda & fedor Bottelier

• 13 December 2007 - 21:24

Rosalie:

Fijn om te horen dat het zo goed gaat. Zie je wel, je raakt steeds meer betrokken met dat kerk gebeuren!! Het is vast heel bijzonder daar te zijn.
    Waar ik nog benieuwd naar was, wanneer ga je eigenlijk terug naar Nederland? Het lijkt me heel leuk je dan weer te zien, het is al heel lang geleden hè.
    Liefs en succes maar weer!! En ook FUN!

• 13 December 2007 - 23:02

Tom:

Vandaag niet aan de telefoon gehad. Maar hoorde van Oma Dotje dat je een beetje ziek was. Maar nu weer een enthousiaste mail over het schooltje. Dus het gaat weer goed. Lekker zo!
    kus pap.

• 13 December 2007 - 23:30

Antje:

Jante,

top dat het goed met je gaat. Gebeurd is idd Gebeurd, maar toch het zijn toch wel aparte dingen. Je bent een nuchtere noordhollandse dus het komt ook wel goed. Die school zeg, wat cool allemaal en dat het zo snel gaat, eigenlijk helemaal niet Afrikaans dus?

Veel succes met de bouw e.d. enne stuur mij ook even zo'n cd van Ghanese Beyonce....;-)

Meis kijk uit naar je volgende verhaal

Kus

• 14 December 2007 - 08:22

Anita En Bram:

Geweldig jante dat het zo verloopt en dat het schooltje nu echt gaat komen en dit dankzij jouw inzet De naam voor de school zal met grote letters 'JANTE'gaan heten.
    Heel veel plezier en succes met alle waar je mee bezig bent je bent echt een TOPPERTJE

dikke kus uit heerhugowaard

• 14 December 2007 - 10:44

Tineke En Peter.:

hoi jante . Wat zit ik te genieten van jou verhalen. het is net alsof ik daar ben ,heel leuk zoals je schrijft. Je beleeft weer van alles daar,En wat goed dat alles naar wens gaat met het schooltje,en de speeltuin. Als je in januarie klaar bent met schilderen,en je weer naar huis komt, dan kan je wel onze wim helpen op de camping . Zal wim wel gezellig vinden hahaha.nou jante sterkte en pas goed op je zelf. groetjes uit schagen.. tineke en peter

• 14 December 2007 - 10:53

Romy:

Haai Jante,
    Echt heel leuk om je verhalen te lezen, super wat je doet!
    Liefs, Romy

• 14 December 2007 - 13:36

Bianca:

Sjonge jonge ........ben blij te lezen dat het goed gaat. Wees maar trots op jezelf wat je allemaal aan het doen bent. Want wij zijn het in ieder geval wel! Dikke kus van Michel en Bianca Petersen

• 14 December 2007 - 14:54

Ada :

Jezus, dat je dat nou moet gebeuren terwijl je met zulke goede dingen bezig bent onbegrijpelijk, ben blij dat het goed is afgelopen maar denk goed aan jezelf meissie.
    Politie is je beste vriend, als het hun uitkomt,maar er zijn nog wel enkele goede hoor!Ik hoop dat deze dingen je verder bespaart zullen blijven.
    Zet m`op je bent goed bezig, ik blijf je volgen.

• 14 December 2007 - 20:44

Henk Enkina:

hoi, hoi
    super dat het zo goed gaat met de bouw
    van de school
    spannend twee nieuwe vrijwilligers hopelijk klikt het maar dat gaat vast wel lukken
    lijkt me wel leuk om zo,n swingende kerkdienst mee te maken
    groetjes van ons doegggggggggg

• 17 December 2007 - 11:48

Marcel&Sylvia:

Lieve Jante,
    Door de drukte enz, nu pas je twee berichten gelezen en meteen maar even je moeder gebeld om te horen hoe het nu met jullie gaat. Dit is dan weer een domper(zacht uit gedrukt).Gelukkig met jou en de andere niets gebeurd.Wel weer fijn dat de bouw zo snel gaat en dat het met de kinderen goed gaat.Take Care ,lieve gr van ons.

• 17 December 2007 - 13:33

Lisa :

He Jant,

heb je alweer eventjes niet gesproken en kon je verhaal vandaag pas lezen want mijn computer is stuk.
    Goed om te horen dat het weer beter met je gaat. Ga donderdag vaccinaties halen met Koen, nog maar 5 weken en dan gaan we al het vliegtuig in! Heb er echt heel veel zin in.

Tot snel!

Kus

• 17 December 2007 - 16:23

Oma Dot:

blij dat je weer beter bent. hier vrieskou dus wel lekker. dikke knuf vanons.

• 18 December 2007 - 09:18

Gerda Hofstra:

hoi jante bedankt voor je berichtjes
    wat een avontuur he?
    we wensen je hele fijne feestdagen
    roy gerda nik en vinny

• 20 December 2007 - 00:21

Karin:

hehe eindelijk ook weer mail kunnen lezen hier op korsou internet doet het !
    blij weer bij te zijn met je belevenissen heb net op hyves wat gezet maar fotos lukt me niet moet fleur de volgende ronde maar proberen.
    wil je stem eigenlijk ook even horen dus bel je morgen wel ik denk dat je nu wel lekker ligt te slapen kuskus plus warme brasa van je tante