Soms best moeilijk....
Door: jante
Blijf op de hoogte en volg Jante
22 November 2007 | Ghana, Kumasi
Weer even een berichtje van mij. Internet is vandaag erg langzaam dus ik hoop dat het lukt. Maar dat merk ik snel genoeg.
Het is nog steeds erg gezellig bij mijn priesters. Gister zat ik aan tafel te praten met Father Anthony, jaar of 32 denk ik. Hij is wel grappig, kan erg om hem lachen. Hij vroeg op een gegeven moment of ik een vriend had. Dus ik begon wat te vertellen. Toen vroeg ik aan hem of het nou echt waar was dat je als Priester geen vrouw mag hebben. Toen kreeg ik een erg grappig antwoord. Namelijk dat ze officieel idd geen vrouw mogen hebbben.. maaaar onofficieel zei hij ... en toen begon hij een beetje lacherig te doen. Volgens mij houden ze zich niet zo strikt aan de regels. Dus ik zei.. o dus je hebt wel een vriendin? Hij gaf niet direct antwoordt maar zei: I wish I had one.. Ik lachen natuurlijk. Want ik had al wat verhalen van Jens gehoord over het vrouwelijk bezoek dat de priesters soms krijgen.... Aan dit gesprek merk je ook wel hoe relax ze zijn. Kan echt alles aan ze vragen. Hadden het gister ook nog even over muziek en dansen. Hij had namelijk Zouk muziek opstaan. En ik vroeg dus of hij goed kon dansen. En of hij ook salsa kan dansen... Hij zegt van wel!! Dus ben benieuwd we gaan een keertje dansen!! haha... Party with the priests....
Gister waren er bij mijn werk een aantal Missionarissen op bezoek. Van een kerk in Eijicu. Ze kennen ook mijn priesters. Aardige mannen. Ze hebben iets van 2 uurtjes geholpen en gespeeld met de kinderen. Was erg leuk. Ze vinden het echt bijzonder wat we, de vrijwilligers, doen. Dat we helemaal van ons land hier naar toe komen om te helpen dat waarderen ze echt enorm. Zelf sta ik er niet zo bij stil maar door de reacties van de priesters zowel deze als de priester waar ik bij woon, besef ik wel meer dat het wel bijzonder is. Toen ik Father Patrick van de bouw van de school vertelde viel zijn mond bijna open.
Vandaag was best een zware ochtend. Ik was met 2 kinderen die nog niet kunnen staan en dus al helemaal niet lopen. En een jongetje wat binnenkort kan lopen. En een jongetje wat heel erg zijn best doet en ook al wat loopt. Ik was met hen in een aparte kamer oefeningen aan het doen.Dus lopen bij zo'n loopbrug. En de twee die nog niets kunnen heb ik rechtop gezet en hun handen om het rek gedaan zodat ze het vast moesten houden. Dan met behulp van mijn knieen tegen zijn of haar kont geduwd, zodat ze recht gaan staan. Dit was best wel moeilijk want dat ene jochie Josef heet hij. Is 6 of 7 jaar, ziet er uit als 2 met een redelijk groot hoofd en klein lichaam, hele dunne beentjes. Heeft volgens mij ook een slaap ziekte want hij valt echt in de gekste posities continue in slaap. Maar hem leer ik dus om te staan. Ik merk wel dat hij kracht in zijn benen heeft. Maar denk eerlijk gezegt niet dat hij ooit echt zal lopen. maar wieweet wonderen bestaan dus misschien met genoeg oefening lukt het. Dat meisje staat iets makkelijker tegen het rek. Ze doet ook echt haar best. Dan zie je dat koppie helemaal weg trekken en als het te zwaar wordt laat ze zich vallen maar ze houdt het wel super lang vol vind ik. Dan nog Kwabena die nu redelijk loopt met beetje hulp loopt ie binnenkort de marathon..
Dan hebben we nog Ben. Dat is een jongetje van 4 of 5 denk ik. Hij kan binnenkort ook lopen.. en heeft ook een geestelijke achterstand. Kan ook niet praten. Maar maakt wel wat geluidjes. Hij is zoooo schattig. Hij heeft echt een mooi lief gezichtje en klemt zijn armen altijd stevig om mijn nek en gaat dan met zijn wang tegen die van mij. Hij kijkt altijd super lief. En moet ontzettend lachen als ik met hem rondjes draai. Ik probeer alle kids evenveel aandacht te geven. Maar hij is toch wel een van mijn schatjes. Had het vandaag toch wel een beetje moeilijk toen hij zich zo aan me vast klemde. Moet er niet aan denken dat ik straks weer weg ga. In het huis bij de kids houdt ik mij wel sterk en kan ik het wel aan. Maar toen ik vandaag thuis was zat ik toch wel even na te denken en dat kan ik beter niet te veel doen..
Ik ga zo nog even naar het missionarissen huis toe. En dan ga ik naar Kwadaso. Naar de compound van GoodWorkGhana. Morgenvroeg gaan we naar Kokobeng. We hebben er met alle 8 vrijwilligers een sportdag voor 184 kinderen. En ik kan meteen kijken waar het schooltje komt. Morgen dus een leuke maar zware dag denk ik. Hele dag in de hete zon. Savonds gaan we met zn allen uiteten. het weekend weet ik nog niet wat ik ga doen.
Ik ga er weer eens mee stoppen.. Ik zal snel weer wat laten horen..
Wel berichtjes blijven plaatsen hoor!!!
Dikke kus van mij en mijn schattige kindjes hier..
22 November 2007 - 20:14
Cindy:
Hai Jante, wat een leuke en mooie verhalen weer!!! Kan me goed voorstellen dat je het ook af en toe moeilijk hebt, maar bekijk het maar zo; nu hebben ze heel veel aan je en ze zullen je heel dankbaar zijn!! Suc6 nog weer! xx Cindy -
22 November 2007 - 20:49
Kim:
Heey Jante!
Ik zal ook maar eens een berichtje plaatsen want vind het echt top om te lezen wat je allemaal doet! Vooral het werken met die kids klinkt echt fantastisch! En ook erg leuk dat je laatst de ChiChi Wah gedanst hebt! haha!
Nog heel veel succes en plezier!
Liefs, Kim (van de camping) -
22 November 2007 - 20:50
Rieneke:
Hey Jante,
Prachtig hoe je de kindjes beschrijft, lijkt me dankbaar en liefdevol werk. Gezellig hoe je je "na werktijd"verhaaltjes beschrijft, f stoom afblazen. Blijf schrijven, k volg je avonduren.
Knuffel -
22 November 2007 - 21:11
Wilma:
hai jante!!
nou,best wel heftig,en zwaar he op
zijn tijd.
pfff.. lieve kleine kids met zoveel
ellende bha.
ze zullen trots zijn op je hulp.
toppie hoor van je!!!!
hou je goed(check maar gauw of de
priester salsa kan dansen)!!!
liefs wilmaXxx -
22 November 2007 - 21:39
Anita Meppelink:
Jante, wat heerlijk om je verhalen te lezen. Wat mij betreft kunnen ze niet lang genoeg zijn hoor. Het lijkt wel of je al met het "ghana-virus" besmet bent. Voor zover ik weet is het ongeneeslijk. Ik lees je verhalen met plezier en zie het ook helemaal voor me. Ben druk bezig kaarten te scoren voor de soccer championship in accra, uiteraard ook voor jou. Can hardly wait to meet you and get along with the ganian people. GHANA, THE PEACE-COUNTRY. Say hello to them all.
Huggs and kisses.
anita
22 November 2007 - 21:51
Fleur:
he jante, klinkt allemaal heftig. Lijkt me hartstikke zwaar, ik heb bewondering voor je hoor.
Ennn ik ben jarig, 18!!
Groetjes!! -
22 November 2007 - 22:25
Anita Meppelink:
jante, by the way: mijn areeba nummer voor straks in ghana is:
0249172228
wat is jou nummer?
anita -
23 November 2007 - 06:45
Rene De Visser:
heeeeeeee jante heerlijk om zo alles van je te lezen, doet me goed dat je zo veel liefde geeft aan die kids nobel werk dus, ga zo door ik lees het met veel plezier dikke kusssssss en doe de groeten aan je ouders ;-)
rene xxxx -
23 November 2007 - 09:21
Anne:
Jante,
Wat een mooi verhaal weer...... ER zullen vast nog wel meer moeilijke momenten komen, maar jou kennende kom je daar gerust wel door heen.
Je moet maar zo denken die kindertjes zijn superblij dat jij er bent en dat je ze wat liefde geeft.
Tof allemaal wat je doet!
Kus -
23 November 2007 - 09:38
Helga En Hans:
Jante, wat een belevenissen.Ik ben nu al aan je verhalen verslaafd! -
23 November 2007 - 10:00
Regien:
hallo lieverd!
alleen het lezen van je verhalen raakt ons al diep, laat staan om er in werkelijkheid middenin te staan! Wij vonden het al heel bijzonder dat je dit ging doen (en zo als vanzelfsprekend), gelukkig ben je je dat nu zelf ook bewust. Hoop dat je, door middel van een salsa dansje met de priester de heftigheid van je af kunt dansen en vooral kunt genieten van al het goede wat je doet! een hele dikkerd van ons! -
23 November 2007 - 10:51
Ineke:
LieveJante,
Helemaal goed wat je doet!
Ik zou naar je toe willen,en ga zeker nog een keer naar Ghana!!!
Dikke zoen Ineke. -
23 November 2007 - 10:59
Jeffrey :
Heya Jante :)
Respect... echt! Is niet niks!
Succes met de kidz en ben benieuwd hoe je sportdag is verlopen :D
Tot lees ze ;)
X Jeffrey -
23 November 2007 - 16:15
Richard En Anita:
Hé, ff een reactie. Gaat goed lees ik. Met die verhalen van jou kan je niet even snel de mail lezen. Halve boeken zijn het. Heel goed!
Veel plezier met de sportdag en de oranje pilonnetjes(!), heb je ze niet voor nix meegenomen.
Groet ook de priesters maar van ons................... (zei het toch?)
Hou vol.
Groets. -
23 November 2007 - 19:26
Henk En Kina:
hoi,hoi
k, ga ook maar eens op salsa les volgens mij kom je daar hele leuke mensen tegen
wat leuk voor je dat je nu ook van de mensen daar hoort dat het heel goed is wat je daar allemaal doet
kindjes zijn altijd schattig ook weleens stout want dat hoort zo maar vooral kindjes met een handicap zijn erg aanhangkelijk ga heerlijk dansen dit weekend dan kun je erweer tegen aan
veel liefs henk en kina -
23 November 2007 - 22:56
Fam Sterkenburg:
Hoi Jante, wat leuk om te zien dat het je goed gaat in Ghana. Wij vinden je heel dapper wij zitten nu bij onze dochter José en bekijken jouw website (ook ik vind je heel dapper gr. josé). Vele lieve groetjes van Henk en Corrie Sterkenburg. -
24 November 2007 - 06:41
Caro:
Hi lieverd....nou kan me heel goed voorstellen dat het zo af en toe best heel zwaar en dus slikken is. Ik zit nu op mijn werk en heb balie dienst en zit bij alleen het lezen al te vechten tegen mijn tranen. Maar ook prachtig dat jij je steentje daar aan bij mag dragen. Wens je veel kracht en blijdschap in dit alles. En all the best voor de kinderen...allemaal een dikke kus van mij!! ;-) -
24 November 2007 - 09:09
Bianca Petersen:
Hoi Jante,
Wat een mooie verhalen en wat een ervaring doe jij steeds op geweldig!!!!!!
Ja, best zwaar he.......maar je moet maar zo denken dat jij hun nu ontzettend helpt met alles wat je doet. Heel veel plezier met je sportdag!!!
Groetjes van Bianca
24 November 2007 - 14:48
Marian Verbrugge:
hoi wijffie als je de salsa gaat doen met je priestertje wil ik wel een foto zien.vind het erg leuk al die verhalen met de kids.xx -
26 November 2007 - 11:46
Je Mama:
Hai Jant, ook maar eens een berichtje van mij via de mail, we hebben elkaar regelmatig aan de telefoon en onze gesprekken doen niet onder voor je super lange leuke mails, want dat weten we inmiddels allemaal je kunt heerlijk vertellen en schrijven.Leuk schat al die reacties van iedereen die het leest.
Het is hier op het moment erg koud.
Ik zie er naar uit om naar je toe tegaan maar dat duurt nog even.Geniet van alles en tot gauw ( aan de telefoon want je stem horen blijft natuurlijk heerlijk ), dikke kus, je mamsi....
26 November 2007 - 13:43
Chant:
Lieve Jant,
elke dag check ik even mijn mail om te kijken of je weer wat hebt geschreven, echt super al die verhalen. Fijn dat je zelf nu ook beseft dat wat je doet echt heel bijzonder is. Ben trots op je!!!! Denk niet teveel na, probeer er van te genieten en alle kids veel liefde en vreugde te geven zolang je er bent. Ik weet zeker dat zij jou nooit meer zullen vergeten!! Enne have fun dancing with de priesters ;-) Kus Chant -
28 November 2007 - 09:18
Lolke En Mieke:
Hoi Jant, wat een enige verhalen.Wat zijn we allemaal trots op je, voor wat je doet, met deze lieve kinderen. Door onze verhuizing niet veel tijd, om op je mails te reageren, maar wij lezen ze wel. Pas goed op jezelf en we blijven we volgen.
Groetjes Lolke en Mieke